Onze luisterboeken vanaf 10 jaar – met beschrijving

Jenthe en Levi richten met hun buurjongens Niels en Sem een natuurclub op die de nacht moet beschermen. Het is té erg, vinden ze, dat je op een heleboel plaatsen de schitterende sterren niet eens meer kunt zien. Er branden ’s nachts gewoon veel te veel lampen. En niet alleen de sterren worden onzichtbaar door al dat licht, ook steeds meer nachtdieren raken ervan in de war. Daarom gaan de vier vrienden actievoeren. Dat loopt alleen wel iets anders dan ze hadden bedoeld…

Sterrentellers 1 – De Sterrentellers (Jeannette Donkersteeg) (10+)

(Uitgave van De Banier – Apeldoorn)Ook al zijn Jenthe en Levi nu naar Oostenrijk verhuisd, natuurclub De Sterrentellers blijft bestaan! Niels en Sem reizen de eerste de beste zomervakantie meteen achter Jenthe en Levi aan. En ook daar, in het land van bergen en meren, blijkt de vier vrienden een belangrijke taak te wachten. Niet de nachtdieren hebben dit keer hun hulp nodig, maar … de beren!

Sterrentellers 2 – De berenbeschermers (Jeannette Donkersteeg) (10+)

(Uitgave van De Banier – Apeldoorn)Klaas, Kees, Peter en Bert richten een club op om in het bos bij hun dorp te gaan crossen. Maar daar komt niet zoveel van terecht omdat er nogal verdachte dingen in het bos gebeuren…

De geheimzinnige caravan (Arjen van Hoorn) (10+)Zulke galgenbrokken toch! (J. de Haan) (10+)Een heel spannend verhaal over het verzet in de Alblasserwaard.

Met paarden door de nacht (J.W. Ooms)  (10+)Vervolg van “Met paarden door de nacht”.

Zwarte Tinus de verliezer (J.W. Ooms)  (10+)Het dochtertje van een roverhoofdman wordt ernstig ziek. De bende neemt het besluit om de zendingsarts te ontvoeren en hem zo te dwingen het meisje te genezen. Maar… dit kan de dokter alleen in het ziekenhuis doen. In het ziekenhuis ontdekken ze dat het meisje een gestolen ketting draagt…

De roverhoofdman (M.C. Capelle) (10+)

(Met dank aan de Erven Capelle)Dit boek heb ik heel wat keer voorgelezen in de klas. Het is één van mijn favoriete kinderboeken.

Het verhaal speelt in de Tweede Wereldoorlog. Kees gaat logeren op een boerderij op de Veluwe. Dan ontdekt hij dat zijn broer Gerard daar ondergedoken is…

’s Nachts slaapt Gerard in een hol op de hei. Kees mag ook een keer met hem mee om daar te slapen.

Het hol op de hei  (G. van Essen) (10+)

(Uitgave van De Banier – Apeldoorn) 

Voor dit verhaal gaan we meer dan 200 jaar terug in de tijd. De Fransen zijn de baas in ons land.

Vader brengt elke dag te paard post rond. Nu willen de Fransen de paarden in beslag nemen.

Lukt het om het paard de stad uit te smokkelen…?

Een boeiend en leerzaam verhaal!

De paarden van de postillon  (N.M. Schouten) (10+)Over het leven van Augustinus.

Een kind van het gebed (B.J.W. de Graaf) (10+)Over het leven van Ambrosius van Milaan.

Op Gods tijd (B.J.W. de Graaf) (10+)Een zeer boeiend geschreven verhaal over de zending onder de Zoeloes.

Sikandi 1: Sikandi en de Zoeloeheks (Hans Werkman) (10+)Dit is het vervolg op ‘Sikandi en de Zoeloeheks’.

Sikandi 2: De tovenaar van Pompifani (Hans Werkman) (10+)We gaan zo’n honderd jaar terug in de tijd. We maken kennis met een stel jongens van tóen!

Toch de sterkste (H. te Merwe) (10+)In de 19e eeuw (dat is de periode tussen 1800 en 1900) was nog heel weinig bekend over Afrika. Livingstone gaat op ontdekkingsreis. Tegelijk wil hij de mensen in Afrika uit de Bijbel vertellen.

Met Livingstone naar de bronnen van de Nijl (J. Kokmeijer) (10+)Het is rond 1950. Jop (Johanna) is de oudste dochter uit een arbeidersgezin.

Jop komt van school en helpt moeder in de huishouding. Maar moeder is zwak en moet in een rustoord aansterken.

Wie moet nu het huishouden doen?

Toen Jop van school kwam (Nel Verschoor-Van der Vlis) (10+)We gaan meer dan duizend jaar terug in de tijd. Naar de achtste eeuw. (De periode tussen 700 en 800 na Christus.) Het is aan het begin van de Middeleeuwen. We maken kennis met Wolfert, een jongen, die niet goed lopen kan. Dan komt Bonifatius met een bijzondere boodschap!

De kruisvlag geplant (K. Norel) (10+)Veilig! (Lijda Hammenga) (10+)

(Uitgave van De Banier – Apeldoorn) 

Voor dit verhaal reizen we naar de 17e eeuw. Het was de Gouden Eeuw en ook de tijd van de VOC.

Coffy is een negerjongen uit Suriname. Hij komt in dienst van een Hollandse schipper, Hein Bouwensz, die goed voor hem is. Toch besluit Coffy te ontvluchten. Waarom? En zal hem dit lukken?

Coffy, de negerslaaf  (H. te Merwe) (11+)Dit verhaal speelt zich af rond het jaar 2000. Nog niet zo lang geleden dus.

De vriendschap tussen Martin en Jordy is na een uit de hand gelopen schoolfeestje helemaal kapot. Voortaan gaat Jordy liever met de stoere Sjaak op stap. Naar een dance-café, bijvoorbeeld. Hij sluipt stiekem het huis uit, om laat in de avond dronken terug te komen. Bovendien heeft hij er een vreemd baantje bij, dat hem veel geld oplevert. Wat is er aan de hand met Jordy? Christy, de tweelingzus van Jordy, piekert wat af, maar komt er niet uit. Intussen is Martin bezig met ander speurwerk. Op de draadloze telefoon van zijn ouders hoort hij flarden van een mysterieus gesprek. Hij wil precies weten wat hier aan de hand is. Zijn nieuwsgierigheid wordt hem echter niet in dank afgenomen. Martin, Christy en Jordy zijn alledrie op zoek. Hun sporen lijken dood te lopen. Totdat… Dit is het vierde jeugdboek van Leendert van Wezel. Spanning, avontuur en een boodschap zijn, net als in zijn andere boeken, ook in dit boek volop aanwezig. Verkeerde vrienden, slechte muziek – het begint onschuldig, maar waar loopt het op uit?

Klem (Leendert van Wezel) (11+)

(Uitgave van De Banier – Apeldoorn) 

Achtervolgd (Leendert van Wezel) (11+)

(Uitgave van De Banier – Apeldoorn)

 Eggert 1: Eggert begrijpt het (Aart Grimme) (11+)Eggert 2: Storm over Bronckhorst (Aart Grimme) (11+)Eggert 3: Eggert komt thuis (Aart Grimme) (11+)We nemen een kijkje in de Gouden Eeuw. De tijd van de VOC. De tijd ook van zeerovers…

In het gezin van Pieter zijn ze erg arm. Vader leeft niet meer. Pieter gaat varen om wat extra geld voor moeder te kunnen verdienen.

Maar dan wordt het schip genomen door de piraat Compaen…

Pieter onder de piraten (K. Norel) (11+)Het is niet zo lang na de Tweede Wereldoorlog. De vader van Jan en Kriek is predikant, maar hij voelt zich geroepen om als zendeling om naar Nieuw Guinea te gaan. Deze beslissing heeft strijd gekost. En wat valt het zwaar om dit besluit uit te voeren. De kinderen, die in Holland achter moeten blijven, vinden het ook vreselijk, vooral Kriek. Ze kan het er niet mee eens worden…

Ver van elkander (Nel Verschoor-Van der Vlis) (11+)Ook dit boek heb ik een paar keer voorgelezen in de klas. Het is in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Twee jongens en twee meisjes hebben een clubje opgericht. Ze maken veel spannende en ook ontroerende dingen mee…

Vriendschap in bezettingstijd (C.A. Donze-Servaas) (11+)Een spannend verhaal dat zich afspeelt rond het jaar 2000.

De ontvoering (Leendert van Wezel) (11+)

(Uitgave van De Banier – Apeldoorn)

 De kist op zolder (Gera Kraan-Van der Burg) (11+)San-Yan en de Zwarte Tijger (A. Duyser) (11+)Onno de jonge Noorman (C. van den Bovenkamp) (11+)De brief op de deur (Jeannette Donkersteeg) (11+)

(Uitgave van De Banier – Apeldoorn)

Login