Onze luisterboeken vanaf 6 jaar – met beschrijving

Als Jan in de tuin is, ziet hij een jongen.  Die jongen heet Job. Job draagt een keppel op zijn hoofd.

En hij eet geen varkensvlees.

Job is een Jood.

Jan en Job worden vrienden. Ze spelen vaak met elkaar.

En als er een loofhut in de tuin staat, vieren ze samen feest!

Een loofhut voor Jan en Job (Annelies Tanis) (6+)In dit verhaal leef je helemaal mee met een jong haasje dat op een dag zijn moeder kwijt raakt. Persoonlijk vind ik het echt een aanrader! Het verhaal boeit enorm en je voelt je helemaal verwant met het haasje…

Het bange haasje (L. Janse) (6+)Een boekje dat de sfeer tekent van de jaren zeventig. Opa Otto vertelt van toen hij zelf klein was. Hiermee maken we tegelijkertijd kennis met het leven aan het begin van de twintigste eeuw. Heel mooi! (Dit boekje kreeg ik van mijn ouders toen ik een jaar of zeven was. Ik vond het toen al erg mooi!)

Oude opa Otto (Wout Bun) (6+)“Gekke Gart”, dat is zo’n rare! Als Arie en Piet hem plagen, gaat hij erg vloeken. Kees, de grote broer van Piet, ontdekt dat Gerrit een houten kistje heeft.

Wat zou daar in zitten? Arie en Piet besluiten ook eens door het raam te gaan gluren. Dat loopt anders dan ze dachten…

Een prachtig verhaal!

Het houten kistje (J. Goedhart) (6+)We reizen naar het Nederland van net na de oorlog. En wie zien we daar? Stientje! Zij wil zo graag een poesje hebben. Maar… het moet wel een zwart poesje zijn. Dat is het enige wat ze wil hebben.

Vader en moeder en broertje gaan allemaal op zoek naar een zwart poesje. Ze maken hierbij van alles mee…

Mijn achternichtje vond dit verhaal zo mooi dat ze het steeds opnieuw wilde horen…

Alleen maar een zwart poesje (Rie van Rossum) (6+)We gaan weer terug in de tijd. De basisschool van nu was er nog niet. Groep 1 en 2 waren klas 1 en 2 van de kleuterschool. Daarna ging je naar de ‘grote school’, oftewel de lagere school.

De tweeling, Ineke en Rob, zitten in de eerste klas van de lagere school. Wanneer bij een oom en tante een baby geboren wordt, verlangen ook zij heel erg naar een broertje of zusje. Op een dag hoort Ineke van een baby die te vondeling was gelegd. De vinder mocht het kindje houden.

Ineke gaat ook op zoek naar een vondeling. En dan, op een dag…

Inekes grote geheim (M.A.M. Renes-Boldingh) (6+)Waikri (H. Woldendorp) (7+)We nemen een kijkje in de jaren vijftig. Wim woont in de stad. Hij gaat logeren bij zijn neefje Klaas. Die woont in een eenvoudig huisje op de hei. Wim geniet met volle teugen bij zijn neefje.

Ze gaan samen op stap, maar als ze thuis komen, ontdekken ze dat de geit is weggelopen. Klaas heeft het paaltje niet stevig genoeg vastgemaakt.

Ze  zoeken en zoeken. Ze gaan de hele hei over. Het wordt avond. En de geit is nog steeds niet gevonden. Hoe moet dat nu?

Een prachtig boekje dat van begin tot eind boeit!

Twee jongens op de hei (Nel Verschoor-Van der Vlis) (7+)Dit boekje doet me denken aan “Van een klein meisje en een grote klok” van W.G. van de Hulst. Ik denk dat K. Norel zich door dit verhaal heeft laten inspireren.

Hoewel het boekje van Norel dus niet helemaal origineel is, vind ik het toch wel een mooi verhaal.

Lineke logeert bij grootvader en grootmoeder. Ja, dat zeiden ze nog in de tijd van dit verhaal.

’s Avonds voor Kerst speelt het carillon. Grootvader maakt Lineke wijs dat dan de engelen zingen. Als grootmoeder ernstig ziek wordt, gaat Lineke naar de klokken toe om te vragen of grootmoeder weer beter mag worden… Hoe zou het met grootmoeder verder gaan?

Linekes tocht naar de zingende klokken (K. Norel) (7+)Het is net na de Tweede Wereldoorlog. Mijntje de Lange woont in een achterbuurt van Amsterdam.  Haar moeder is reeds lang geleden gestorven, haar vader is een dronkaard. Zou de Heere ook van háár af weten?

Het is een mooi verhaal en vlot geschreven.

Hij zorgt voor u (Nel Verschoor-Van der Vlis) (7+)Het is 1960. Anneke is verhuisd naar de stad. Ze woont nu in een flat en gaat naar een andere school. Daar lachen de meisjes haar uit omdat ze anders praat. Ze laten haar links liggen. Toch krijgt Anneke een vriend, Kees. Maar als Kees weer eens wordt uitgescholden om zijn rode haar, laat ze hem in de steek. Ze scheldt mee, met de andere meisjes. En daarna durft ze Kees niet meer onder ogen te komen… Gelukkig laat Kees haar niet in de steek, juist als ze hem het hardste nodig heeft!

Die kwajongens (K.Norel) (7+)Het is rond het jaar 1950. Barendje speelt vaak met zijn nieuwe buurmeisje. Maar van de buurvrouw is hij bang. Op een gegeven moment denkt ze zelfs dat hij de sleutel van de garage gestolen heeft.

Barendje en Annemieke (Co van der Steen-Pijpers) (7+)Langs het donkere bos (Nel Verschoor-Van der Vlis) (7+)Dit verhaal speelt zich af rond 1960. Erni is een meisje in Zwitserland. Ze mag bij haar opa en oma logeren. Of zoals Erni zei: bij grootvader en grootmoeder. Die wonen op een boerderij in de bergen. Erni geniet! Ze mag op de ganzen passen en speelt met een vriendje. Op een middag zit ze te borduren en heeft ze blauwe zij nodig. Dan gaat ze stilletjes op zoek naar een winkel. Maar onderweg krijgt ze een ongeluk…

Erni in de bergen (Jeanette Schoolland) (7+)Pim, Ineke en hun hondje (K. Norel) (7+)Nieuwe vrienden (C.Th. Jongejan-De Groot) (7+)Rode papavers (Mari Zuidema) (7+)De bal van Brammetje (Annie Sanders) (7+)Kleine Sjang 1 – Kleine Sjang (E.F. Lattimore) (7+)Kleine Sjang 2 – Kleine Sjang en zijn vriendjes (E.F. Lattimore) (7+)Vijf prachtige verhalen uit dit boek, namelijk:

  1. Het Kerstfeest van domme Gerrit
  2. De gestolen konijnen
  3. Een Kerstgeschenk voor Peter
  4. Het verhaal van de oude zeeman
  5. Kerstfeest met Mietje Meue

Een Kerstverhaal voor oud en jong (A. Vogelaar-Van Amersfoort) (7+)

(Uitgave van De Banier)

Login